Автомобилният музей в Рига

walking_in_riga_by_tori_tolkacheva-d71qdfqРига е столицата на Латвия. Градът е най-големият в трите Балтийски държави и е третият по големина, разположен на Балтийско море, след Санкт Петербург и Стокхолм. Простира се на двата бряга на река Даугава, точно където тя се влива в Балтийско море. Обитават го над 700 хил. души, като приблизително равен брой са латвийците и руснаците.

Една от малко известните, но много любопитни забележителности на Рига е Автомобилният музей.

Автомобилният музей е богат с колекция от ретро мотоциклети и автомобили, включително и едни от най-първите в страната, както и реставрирани коли от съветския период, сред които са бронираните лимузини на Леонид Брежнев и Сталин.

През 1980г. Леонид Брежнев катастрофира със своя Rolls-Royce Silver Shadow в Москва. Колата е била изтеглена в Кремъл, а по-късно през 80-те години музеят я прави свой експонат. Любопитен факт е, че Rolls-Royce Motor Cars, които сега са дивизия на завода на BMW, изобщо не са щастливи, че разрушеното превозно средство е изложено тук в този си вид.

Вторият ценен експонат е лимузината ZiS-115S, разбираемо силно брониран модел, който е бил притежаван от Йосиф Сталин. Около 40 броя от този модел  са били произведени в света.

Наблизо, до своя Lincoln KB 277, модел в реален размер, гордо стои писателят Максим Горки. Автомобилът е бил подарък за него от съветското правителство през 1934 година.

maxim-gorky-s-car

Leave a comment