Цар Камбана и Цар Топ

Tsar_Bell_-_Moscow_Kremlin_-_26_Sept._2009Цар Камбана е най-голямата камбана в света, отлята за Успенския събор в Кремъл (Москва). Теглото и е 200 тона. За отливането на камбаната лично императрицата на Русия – императрица Анна подписва указ на 26 юли 1730 г.

Поръчката е възложена на майсторите – братята Иван Моторин и Михаил Моторин, които извършват отливането на бронза през нощта на 25 ноември 1735 г.

Украсата и портретите по камбаната са извършени от известни за времето си руски художници. Камбаната остава на място, върху дървена конструкция и не е закачана в камбанария. Няколко години след отливането, по време на пожар поради опасност от разтопяване камбаната е обляна с вода, което води до отчупването на отломък с тегло 11,5 тона. В този си вид тя не е пригодна за експлоатация и остава в ямата, където пада след изгарянето на подпорните греди.

Сто години по-късно (1836 г.) камбаната и отломъка са изложени на показ в Кремъл, където могат да се видят и сега.

Недалеч от огромната камбана стои друг гигант – “Цар Топ”. Това е най-голямото оръдие в света, което има диаметър на дулото 900 мм и тегло 40 тона. Направено е през 1586 г. по поръчка от сина на Иван Грозни, цар Фьодор I, за да пази Кремъл. Неговата съдба също била незавидна. То никога не успяло да гръмне. Дори и когато се налагало!

Leave a comment